Katarínku zachraňujú dobrovoľníci už 25 rokov

Projekt Katarínka, ktorý slúži na obnovu a konzervovanie ruín kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej neďaleko Trnavy, oslavuje 25 rokov od založenia. Počas týchto rokov sa na Katarínke stihlo vystriedať už 1830 dobrovoľníkov, ktorí dva týždne počas leta prispeli svojim časom a chuťou na opravu. Cieľom celého projektu nie je len obnova historickej pamiatky, ale zároveň aj formovanie mladých ľudí a možnosť priniesť im počas leta zmysluplne strávený čas.

V roku 1994 sa mladí študenti vybrali do prírody a okrem neďalekej Dobrej Vody navštívili aj Katarínku. Opustené a spustnuté miesto zapôsobilo na mladého, vtedy – 21 ročného Petra Hercega, a rozhodol sa podniknúť potrebné kroky na záchranu tohto miesta. Kamarátom, ktorých oslovil, sa nápad zapáčil, podporili ho a už o rok Kláštor sv. Kataríny privítal prvých záchrancov.

Peter Herceg, zakladateľ projektu Katarínka, sa k 25. výročiu vyjadril týmito slovami:

„Je pre mňa obrovským zázrakom, že už 25 rokov pracujeme na záchrane Katarínky, a že aj po 25. rokoch sa nájdu stovky dobrovoľníkov, ktorí sú ochotní priložiť ruku k dielu. Je to už niekoľko generácií a dnes máme za sebou krásne výsledky. Napríklad veža kostola je zrekonštruovaná a za jej obnovu sme získali cenu Pamiatka roka 2017. Najväčším zadosťučinením sú pre mňa takmer dve tisícky dobrovoľníkov, ktorí do múrov Katarínky dali kus svojho života.“

Prvé roky od založenia projektu sa dobrovoľníci venovali spriechodneniu samotného kostola, staval sa tábor, zveľaďovalo sa celkové prostredie.

Postupne rokmi sa začalo murovať, škárovať, nahasilo sa niekoľko ton vápna a tiež sa začali realizovať aj archeologické práce. Od roku 2010 sa dobrovoľníci začali venovať rekonštruovaniu veže kostola, ktorá bola pôvodne dutá a ručným kresaním trámov sa ju podarilo v roku 2017 dokončiť, skolaudovať a následne sprístupniť turistom. V roku 2018 sa nanovo zrekonštruovala už archeologicky preskúmaná najväčšia krypta, ktorá sa nachádza v lodi kostola.

Tento rok dobrovoľníci pracovali na dokončení archeologického výskumu v lodi kostola, kde boli nájdené mince, pôvodná podlaha a podmurovky oltára. Zároveň sa konzervoval juhovýchodný trakt kláštora, kde sa vkladali ručne tesané dubové trámy a kompletne sa prekonzervoval ohradový múr kláštornej záhrady. V ďalšej pracovnej sezóne sa bude  pokračovať v rozbehnutých záchranných prácach na kláštore a archeologickým výskumom. Počas letnej sezóny sa zároveň sprevádzali tisícky návštevníkov, keďže výlety na Katarínku sú z roka na rok populárnejšie a zrekonštruovaná veža láka množstvo návštevníkov.

Cez víkend v Dechticiach dobrovoľníci oslavovali 25 rokov od založenia projektu, ktorý organizuje Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže a občianske združenie Katarínka v spolupráci s obcou Dechtice a Rehoľou Menších bratov – františkánov. Osláv sa zúčastnili všetky generácie záchrancov Katarínky ako aj ich priatelia a podporovatelia. V rámci osláv sa konala ďakovná svätá omša vo farskom kostole sv. Kataríny, kultúrny program, prezentácie 25 rokov prác, videá, oceňovanie dobrovoľníkov, ako aj zábava pre takmer 250 oslavujúcich  až do skorého rána.