Noc hradov a zrúcanín – 18. augusta sobota

Pripomenuli sme si 400 rokov od založenia kláštora na Noci hradov a zrúcanín aj benefičnou výstavu obrazov a fotografií či koncertom františkánskych skladateľov.

V noci zo soboty na nedeľu 18. augusta sa v areáli ruín kláštora a kostola sv. Kataríny Alexandrijskej konalo už tradičné letné podujatie Noc hradov a zrúcanín, na ktorom sa zúčastnilo viec než 400 návštevníkov.

Tento rok sa podujatie na Katarínke nieslo v znamení pokračujúcich osláv 400 rokov od založenia františkánskeho kláštora grófom Krištofom Erdődim a jeho manželkou Barborou Thurzovou.
Návštevníci sa presunuli z parkoviska nielen pešo lesom nielen ku objektu kláštora, ale i v čase o niekoľko storočí späť do histórie. V rámci kultúrneho programu vystúpila s pásmom Deus Meus et Omnia Františkánska schóla Bratislava, ktorá predviedla krásu barokovej sakrálnej hudby pochádzajúcej zo Slovenska od františkánskych skladateľov Gaudentia Dettelbacha a Pantaleona Roškovského, ktorý na Katarínke aj pôsobil v noviciáte.

Celý program začal slávnostnou sv. omšou, ktorú celebroval františkán Felix Mária OFM z Beckova za účasti dechtického kňaza menom Miroslav Kováč.

 

Po omši a pre Katarínku už typickom občerstvení chlebmi s masťou a cibuľou s čajom i po nezabudnuteľnom koncerte sa návšetevníci za svetiel petrolejok mohli kochať nočnou Katarínkou, keď ich mladí dobrovoľní sprievodcovia posprevádzali celým areálom a v netradičnom nočnom osvetlení predstavili nielen históriu a múry kláštora, ale aj práce dobrovoľníkov a ich spôsob života na táboroch dnes.

 

Aktuálnu sezónu pracujeme okrem iných konzervačných prác aj na príprave sprístupnenia zničenej krypty rodu Erdodiovcov v lodi kostola, ktorú v uplynulých sezónach objavili a archeologicky preskúmali a bolo ju možné zhliadnuť aj na podujatí.

Jedným z nevšedných zážitkov a vrcholov večera bola aj benefičná výstava výtvarných diel priamo v kostole. Svoje diela už od poobedia do neskorých nočných hodín vystavovali katolícky kňaz a maliar Martin Šafárik a fotograf Marek Mičuda. Prínosom bola i účasť autorov a ich interpretácia vystavených diel. Výstava oslovila mnoho návštevníkov a podarilo sa predať viaceré vystavované diela. Výťažok poputuje na pokračovanie dobrovoľníckeho projektu záchrany Katarínky.

 

Noc hradov a zrúcanín je už tradičné celoslovenské podujatie združení, zachraňujúcich ruiny hradov a kostolov, ktoré sa každoročne koná v druhej polovici augusta. Aj tento rok sa doň zapojili členovia Zachráňme hrady, napríklad na hradoch Lietava, Čeklís, Jasenov, Zborov, Revište či na Považskom hrade.

Združenie Zachráňme hrady zastupuje 28 dobrovoľníckych združení, ktoré zachraňujú pamiatkové objekty – predovšetkým ruiny po celom Slovensku a tento rok oslavuje 15 rokov existencie. Okrem vytvárania spoločnej platformy sa snaží o zdieľanie skúseností, podporu tradičných technológií obnovy pamiatok, o pozitívnu zmenu vo vnímaní pamiatok a kultúrneho dedičstva na Slovensku a zlepšovanie ich  finančnej i legislatívnej podpory, či organizovanie spoločných podujatí.