Oslavy 400. výročia založenia kláštora Katarínky

Katarínka 1618-2018 / 400 rokov kláštora

Na sviatok sv. Cyrila a Metoda vo štvrtok 5. júla sa na Katarínke konala naše najväčšie tradičné podujatie pre verejnosť – Deň otvorených dverí. Už 18. ročník tejto akcie prilákal viac než 1200 návštevníkov z blízkeho i ďalekého okolia. Nakoľko sa tento rok nesie v znamení 400. výročia od založenia kláštora, bol pre všetkých účastníkov pripravený program, ktorým sme si chceli pripomenúť tento významný míľnik v histórii Katarínky.

Pred začiatkom sv. omše sa na priestranstve pred kostolom zhromaždili aj putujúci z niekoľkých okolitých dedín, ktorí spoločne putovali i pod svojimi obecnými zástavami. Tejto aktivity sa zúčastnili občania z blízkych dedín ako i starostovia z obcí Chtelnica, Dechtice i Naháč.

Oficiálny program začal slávnostnou sv. omšou, ktorá sa tentokrát konala na lúke pred kostolom a bola celebrovaná provinciálom františkánskej rehole na Slovensku Františkom Xaverom (Vladimírom Olbertom OFM).

Po svätej omši nasledovalo divadelné predstavenie, tentokrát výnimočne v podaní divadelníkov z OZ Zámok Hlohovec a tanečníkov skupiny historického tanca Saltarello. Divadlo umocnené slávnostnou hudbou a krásnymi historickými kostýmami priblížilo návštevníkom zaujímavé dejinné udalosti predchádzajúce založeniu kláštora (svadbu Barbory Thurzovej a Krištofa Erdödyho) ako i samotný slávnostný podpis zakladacej listiny kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej. Návštevníci sa po predstavení mohli ponúknuť občerstvením v podobe cesnakovej polievky a varených klobás, ktoré pripravili prítomní dobrovoľníci z Katarínky.

Program následne pokračoval otvorením tvorivých dielní a cechov pre malých návštevníkov. Účastníci podujatia mali tento rok možnosť dozvedieť sa o histórii a súčasnosti Katarínky prostredníctvom špeciálnych interaktívnych stanovísk, ktoré boli rozmiestnené po celom areáli, vďaka ktorým mohli zažiť atmosféru 17. storočia. Pre návštevníkov boli tiež k dispozícii turistickí sprievodcovia z radov našich dobrovoľníkov, ktorí záujemcom poskytovali sprevádzanie po areáli kostola i kláštora.

Atmosféru Dňa otvorených dverí a osláv 400. výročia založenia kláštora na záver podujatia narušil letný dážď, ktorý nám pripomenul silu prírody a postaral sa o trocha skoršie ukončenie akcie, než sa pôvodne plánovalo. Veríme však, že sme naším podujatím sprostredkovali všetkým zúčastneným krásny a výnimočný zážitok, na ktorý budú ešte dlho spomínať.

Vybrali sme pre vás aj mediálne výstupy, kde sa môžete dozvedieť aj ďalšie zaujímavé informácie: