Začiatok dvadsiatej sezóny počas Dňa otvorených dverí

Na sviatok sv. Cyrila a Metoda (5.7.2014) sa aj tento rok konalo tradičné podujatie Dňa otvorených dverí na Katarínke. Od vzniku projektu záchrany ruín kostola a kláštora išlo už o trináste podujatie organizované dobrovoľníkmi z projektu Katarínka. Aj napriek premenlivému počasiu sa opätovne stretlo s vysokým záujmom obyvateľov okolitých miest a obcí, či ďalších priaznivcov a turistov.

Deň otvorených dverí na Katarínke zahájila slávnostná svätá omša, ktorú celebrovali Viliam Arbet z Naháča, františkán Félix Mária z Bratislavy – u nás známy ako „Zénius“ a Branislav „Beren“ Popelka z Majcichova, ktorý je zároveň duchovným otcom Katarínky. Napoludnie sa pokračovalo zhrnutím 20 ročnej histórie projektu Katarínka a predstavením plánov pre  nadchádzajúcu sezónu, ktorú predstavil zakladateľ projektu Peter „Benignus“ Herceg.

Program následne pokračoval aj počas prehánok netradičným historickým divadlom.

Po divadle občerstvením pre návštevníkov v podobe čerstvého gulášu a cesnačky.

Veľký záujem, najmä zo strany mladých rodín a detí, bol o tvorivé dielne a cechy.

Nechýbalo tiež sprevádzanie po ruinách kostola a kláštora s výkladom histórie okolo tohto pútnického miesta. Do organizovania programu sa okrem občianskeho združenia Katarínka a Združenia kresťanských spoločenstiev mládeže zapojili aj obec Naháč a obec Dechtice. Podujatia sa napokon zúčastnilo okolo 1000 priaznivcov a turistov, prevažne rodín s deťmi, ale aj ďalších vekových kategórií.

Záver akcie vyjadrujú slová Benignusa: „Počnúc dnešným dňom oslavujeme začiatok jubilejnej, dvadsiatej sezóny dobrovoľníckych prác. Práve večer prichádza prvých štyridsať dobrovoľníkov, ktorí budú počas dvojtýždňovej družiny pokračovať  v konzervácii kostola a kláštora sv. Kataríny, opravou veže za účelom zriadenia rozhľadne, archeologickým výskumom a ďalšími aktivitami. Všetky turnusy sú už takmer obsadené, okrem poslednej piatej družiny, na ktorej sú ešte voľné miesta pre junákov od 17 rokov.“

Fotografie:
https://plus.google.com/u/0/photos/100870945609480703544/albums/6032908597217294097 (Mergus)

Plné znenie tlačovej správy »»