Plánované práce počas letnej sezóny 2019

Na rok 2019 sme si stanovili nasledovné ciele:

V kostole je hlavnou úlohou dokončenie veľkej krypty z minulého roka: Domurovať 3 chýbajúce schody, doškárovať klenbu a osadiť uzatvárací kameň a zábradlie okolo vstupu, aby mohla byť obnovená krypta sprístupnená návštevníkom.

Po vzore tejto krypty tiež plánujeme doplniť vzduchotechniku aj do menšej severnej krypty (vyčistenej a prekrytej v roku 2001).

V presbytériu plánujeme opraviť rozpadávajúci sa múrik pri napojení do lode a mierne ho zvýšiť, aby bolo zrejmé, že pôvodne nešlo o prechod (dnešná funkcia prechodu ostane zachovaná).

V kláštore bude pokračovať konzervácia muriva a omietok v juhovýchodných celách vrátane obnovy okenných záklenkov. Plánujeme tu tiež osadiť dva dubové trámy, aby bolo v budúcnosti možné obnoviť pôvodný dreveno-kovový ťahadlový systém. Opäť nás teda čaká aj ručné kresanie trámov z dubovej guľatiny.

Archeológia bude pokračovať na dvoch miestach v lodi kostola (doskúmanie uzatváracieho múru pôvodného menšieho kostola a lokácia nábehov chóru) a pri zachovanom úseku ohradného múra južnej kláštornej záhrady. Tento záhradný múr budeme následne tiež konzervovať.