20 rokov Katarínky – ako a prečo sme oslavovali

Výročný ples so spomienkami, tradičné Katarínkovské hody u Františkánov, tancovačka na Katarínke, nové suveníry a oblečenie – aj to bolo súčasťou okrúhlych osláv našho spoločného úsilia, o ktorých sa môžete dočitať po rozkliknutí tejto správy.

Logo 20 KatarinkaV dnešnej dobe je veľmi vzácne, ak funguje niečo, čo ma dlhodobo trvácnosť. Aj z tohto dôvodu, Projekt Katarínka, ktorým sa mladí ľudia formou letných táborov snažia zachrániť tento kláštor pred ďalším pustnutím a rúcaním a oprášiť jeho búrlivú a zaujímavú históriu, oslavuje 20 rokov. Ak by naši dobrovoľníci mali len pracovať a nezaživali by autentické spoločenstvo, či oslavy spoločných úspechov, asi by nám dlho nevydržali 🙂 – v konečnom dôsledku ani členovia organizačného tímu.

Výročný ples

Ako býva zvykom každé dva roky, aj tento rok 15.11. sme plesali a spomínali na tie spoločné krásne, ale i ťažké chvíle počas tohtoročnej sezóny, ale i za celých 20 rokov. Účastnící sa tešili z bohatého programu, ktorý sa ponúkal: slávnostná sv. omša, DJ, živá hudba na čele s Jobiánom, výstava “ako to celé začalo”, tombola, večera, tanečné súťaže, torta či kapustnica. Ocenenie “ťahúň roka” (za špeciálny prínos pre projekt a ľudí v ňom) si odniesli opäť 3 dievčatá.

“Som Bohu vďačná za každú vašu chvíľku, úsilie, ochotu pri príprave plesu, všetku neviditeľnu odmakanú robotu… som vďačná za každého jedného Katarínkovca na plese, za VÁS, ktorí tomu všetkému dávate zmysel.”,  povedala hlavná organizátorka plesu Šalmaja.

Súčasťou plesu bol aj tento scénický tanec, nacvičeným samotnými dobrovoľníkmi. Tanec symbolizuje históriu kláštora Katarínka a projektu Katarínka po jeho súčasnosť.

Tradičné katarínkovské hody u Františkánov

Verejný program začal slávnostnou sv. omšou 26.11. o 19:30 celebrovanou kňazmi, čo zažili dva týždne v tábore na Katarínke, s doprovodom kapely s. Katerína a pokračovali rozhovormi, videami a agapé (jedlom, pohostením) v priestoroch kláštora, Františkánskeho kostol v bratislavskom Starom meste (pri Hlavnom námestí).

Výstava – o Katarínke – je už pravidelnou súčasťou hodov. Tento rok je možné si do cca. 10.12 pozrieť u františkánov výstavu 4 pilieroch Katarínky.

Tancovačka na Katarínke

Počas podujatia Trávnice si naši dobrovoľníci prichystali večernú atmosféru a tancovali v noci za prítomnosti fakiel a sviečok na čerstvo pokosenej tráve.

Suveníry a oblečenie

Tento rok sme pripravili pre našich dobrovoľníkov špeciálny darček, a to 20-ročnicové tričká mikiny. Takýmto spôsobom sa prehlbuje naša spoločná identita.

V súvislosti s oslavami 20 rokov sme pripravili aj pre našich návštevníkov kláštora okrem bezplatného turistického sprevádzania aj možnosť podporenia fungovanie projektu Katarínka dobrovoľným príspevkom ako výmenu za odznaky, magnetky, kalendáre a pod.