Práce v sezóne 2020

V pracovnej sezóne 2020 sme nadväzovali na archeologický výskum a konzerváciu kláštora z minulého roku. Aj napriek pandémii pokračovali práce v dobrom tempe.

Archeologický výskum sa zaoberal výskumom kláštora v troch sondách. Odhaľovali sme JV a JZ nárožie nádvoria, tzv. „Veľkého kvadra“ vo vzťahu s kláštornými krídlami, takisto sme pokračovali v odhaľovaní ohradového múru kláštornej záhrady.

V konzervačných prácach sme sa venovali predovšetkým JV nárožiu kláštora. Škárovali sme murivo, zachytávali pôvodné omietky, premurovali a zatrávnili koruny. Pre stabilitu múrov sme doplnili 3 okenné záklenky. Pokračovali sme v obnovení pôvodného statického systému. Do obvodového muriva sme na pôvodné miesta vkladali dubové, ručne kresané trámy. V priečnom smere boli kláštorné krídla stiahnuté železnými tiahlami, ktoré zamedzovali roztlačeniu múrov pod ťarchou klenieb.

V krypte sme vytvorili prezentáciu pôvodného hrobu v podlahe. Pre bezpečnosť návštevníkov sme vyrobili zábradlie okolo vstupu do krypty.