Bielonedeľná púť na Katarínku oslavuje 15 rokov

Posledná aprílová nedeľa (27.4.2014) patrila Bielonedeľnej púti na Katarínku. Samotná púť sa tešila návšteve približne 140 pútnikov a svätej omši sa zúčastnilo už okolo 280 veriacich. Tento deň symbolicky spojil svätorečenie Jána XXIII., Jána Pavla II. so svätou omšou, ktorá pripadla na nedeľu Božieho milosrdenstva, teda Bielu nedeľu.

Cesta Bielonedeľnej púte tradične začala na železničnej zástavke Buková, odkiaľ sa pokračovalo cez Rakovú a lesným chodníkom až na Katarínku.

Púť bola sprevádzaná jednotlivými zastaveniami so zamyslením, ktoré pripomínali význam celej Bielonedeľnej púte. Slnečné počasie vytvorilo počas cesty príjemnú atmosféru, ktorá sa zotrvala až do konca akcie.

Nedeľná svätá omša sa slávila v ruinách kostola sv. Kataríny Alexandrijskej. Svätú omšu celebroval Branislav Beren Popelka, ktorý je zároveň správcom farnosti Majcichov. Homíliu predniesol Vladimír Bartolomej Hurňanský (na fotografii, rozdávajúci sv. prijímanie), dominikánsky kňaz, ktorý je zároveň správcom UPC Zvolen. Deň svätorečenia dvoch pápežov ostane pripomínať jubilejný ročník tejto jarnej akcie. Po svätej omši sa naskytla príležitosť opekať pri ohni, ukázať návštevníkom výsledky prác a plány dobrovoľníkov, ktorí tu pomáhajú cez leto. Našli sa aj záujemcovia o tradičné sprevádzanie históriou tohto miesta.

Išlo o historicky pätnástu púť od jej novodobého datovania. Potešila nás zatiaľ najväčšia návšteva. Účasť milým prekvapením. Svoju úlohu zohralo samozrejme aj priaznivé počasie, ktoré zvlášť v apríli býva ťažko predvídateľné.

Video v TV Lux:
http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20140430019