Noc hradov a zrúcanín 2019

V noci zo soboty na nedeľu 17.8.2019 sa na Katarínke konalo už tradičné podujatie Noc hradov a zrúcanín, na ktorom sa tento rok zúčastnilo okolo 300 ľudí. Tento rok sa podujatie nieslo v duchu osláv 25.výročia príchodu prvých dobrovoľníkov na Katarínku.

Celý program začínal sv.omšou, ktorú celebroval Branislav Popelka „Beren“ a dechtický p.farár Miro Kováč. Svätú omšu hudobne doprevádzala aj naša katarínkovská kapela sv.Katerína. Po sv.omši sa účastníci mali možnosť občerstviť naším tradičným pohostením – mastnými chlebmi a čajom.

Po krátkej prestávke, už za tmy, pokračoval program komorného orchestra ZOE. Orchester tvorilo z 8 hudobníkov, prevažne ho tvorili sláčikové nástroje, ale aj čembalo. Orchester pre nás odohral takmer hodinový koncert, ktorý pozostával najmä zo skladieb z obdobia baroka.

Po veľmi vydarenom koncerte nasledovalo prekvapenie, ktoré sme si tento rok pre účastníkov pripravili. Prvý krát bolo možné, pod dozorom vyškoleného sprievodcu, si obzrieť priestor najväčšej krypty, ktorá sa v kostole nachádza a v ktorej ešte minulý rok prebiehal archeologický výskum, na ktorom sa podieľali aj naši dobrovoľníci.

Okrem toho návštevníci mohli vidieť nočnú Katarínku, keď ich mladí dobrovoľní sprievodcovia posprevádzali celým areálom a v netradičnom nočnom osvetlení predstavili nielen históriu a múry kláštora, ale aj práce dobrovoľníkov a ich spôsob života na táboroch dnes.