Deň otvorených dverí – oslavy 25. výročia založenia projektu Katarínka

V piatok 5. júla 2019 sa počas sviatku sv. Cyrila a Metoda konal tradičný Deň otvorených dverí na Katarínke. Program sa v tomto roku niesol v znamení osláv 25. výročia založenia projektu Katarínka. V roku 1994 sa partia mladých študentov rozhodla pre záchranu kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej v podobe letných táborov – družín. Tento prístup k záchrane národnej kultúrnej pamiatky si projekt zachoval dodnes. 

Celodenné podujatie, ktoré pripravili dobrovoľníci z Katarínky, začalo slávnostnou svätou omšou pred kostolom, so začiatkom o 10:30 h. Svätú omšu slúžil františkán páter Gabriel, ktorý sprevádzal projekt v jeho prvotných rokoch. Po svätej omši si mohli návštevníci pozrieť divadlo v podaní dobrovoľníkov, ktorí sa do projektu zapojili od jeho začiatku až do dnes.

Po skončení kultúrnej časti programu boli pre rodiny s deťmi a pre najmenších pripravené tvorivé cechy a dielne. Všetci prítomní si zároveň mohli pochutnať na občerstvení. Súčasťou bol historický výklad o kostole a kláštore v podaní prítomných dobrovoľníkov.

V poradí 19. ročníku podujatia pribudli aj interaktívne stánky, kde sa návštevníci mohli dozvedieť viac o projekte Katarínka a jednotlivých službách, ktoré dobrovoľníci na Katarínke vykonávajú počas leta. 

Podujatie napokon dopadlo veľmi dobre. Počasie bolo veľmi príjemné a tak mali všetci možnosť naplno si vychutnať tento deň. Veríme, že si návštevníci oddýchli, načerpali nových síl a že si so sebou odniesli pekný zážitok z tohto miesta.

Pozrite si reportáž TV LUX: https://www.tvlux.sk/archiv/listing/&type=date&day=9-7-2019 (začiatok reportáže 8:39)