Katarínka bola ocenená hneď dvakrát!

S potešením oznamujeme, že náš projekt bol ocenený v súťaži Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2017 za obnovu veže bývalého kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach. Zástupcovia združenia a odborní spolupracovníci si 29. novembra prevzali z rúk ministerky kultúry SR ocenenie Fénix. Zároveň sme sa stali aj víťazmi hlasovania o Najkrajšiu obnovenú pamiatku roka, organizovanú SPP a Nadáciou SPP.

 

Ocenená obnova veže, ktorú sme realizovali v rokoch 2010 – 2017, je výnimočným počinom. Rekonštrukciu realizovali stovky našich dobrovoľníkov z celého Slovenska aj zahraničia bez nároku na finančnú odmenu a čisto tradičnými technikami, ktoré používali naši predkovia pri jej stavbe v rokoch 1700 – 1714. Veža je od roku 2017 sprístupnená počas sezóny pre verejnosť v sprievode vyškolených sprievodcov a umožňuje výhľad z výšky 30 metrov na okolité lesy a vrchy Malých Karpát, Podunajskú nížinu, Trnavu, či netradičný pohľad na ruiny kostola a kláštora.

 

Aj tieto ocenenia dokazujú, že náš projekt je príkladom spolupráce dobrovoľníkov a odborníkov. Obnova bola realizovaná v spolupráci s výskumníčkou a pamiatkarkou Jaroslavou Žuffovou, statikom Vladimírom Kohútom, archeologičkou Ivanou Kvetánovou a Michalom Slivkom, či tesárom Miroslavom Čárskym a Michalom Hrčkom z firmy Obnova. Pre obec Dechtice ide už o druhé ocenenie pamiatky v jej katastri, keď v roku 2015 získala cenu Fénix za obnovu rotundy – Kostola všetkých svätých v Dechticiach, ktorej pôvod siaha až do 12. storočia.

Katarínkovský rok 2018 sa nesie v duchu osláv 400. výročia založenia kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej, grófom Krištofom Erdödym a jeho manželkou Barborou Thurzovou. Verejné oslavy pre širokú verejnosť sa konali v lete 5. júla počas Dňa otvorených dverí na Katarínke. Ďalšia časť osláv sa konala pred pár dňami, 17. novembra v historickom kaštieli v Chtelnici, kde Erdödyovci žili a kde aj vydali zakladaciu listinu kláštora.

Týchto osláv sa zúčastnilo viac než 120 našich dobrovoľníkov a 40 odborníkov a pozvaných hostí. Súčasťou bola odborná konferencia, ktorá zhrnula výsledky výskumov a prác za 24 rokov realizácie projektu. Zaujali napr. výsledky archeologického, umelecko-historického, geofyzikálneho, alebo antropologického výskumu.