Deň otvorených dverí na Katarínke otvoril novú pracovnú sezónu

V nedeľu 5. júla pripravili dobrovoľníci z projektu Katarínka pre návštevníkov tradičný Deň otvorených dverí. Od vzniku projektu ide o pätnáste podujatie, ktoré prebieha pravidelne počas sviatku svätých Cyrila a Metoda. Zároveň sa pri tejto príležitosti oficiálne zahájila už 21. sezóna dobrovoľníckych prác na kostole a kláštore sv. Kataríny Alexandrijskej.

Deň otvorených dverí na Katarínke zahájila slávnostná svätá omša, ktorú celebrovali františkán Felix Maria z Bratislavy a brat Bartolomej zo Zvolena. Napoludnie predstavil zakladateľ projektu Peter Herceg plán pre nasledujúcu sezónu, počas ktorej sa budú dobrovoľníci venovať najmä finálnym úpravám vo vnútri veže kostola, teda v prácach na jej sprístupnení verejnosti vo forme vyhliadky: „Teší nás, že môžeme ľuďom takto v priebehu jedného dňa predstaviť Katarínku, naše štyri piliere (duchovno, práca, spoločenstvo, Genius Loci) a to, čomu sa venujeme. Sme radi, že sa nám podujatie podarilo zorganizovať vďaka mnohým dobrovoľníkom. Snažili sme sa zachovať rokmi osvedčené body programu a ľuďom priniesť atmosféru pokoja a dobra, ktorú veríme, že cítili“.

Program ďalej pokračoval podávaním občerstvenia pre návštevníkov v podobe varenej klobásy a cesnačky. Organizátori sa na tropické teploty pripravili dostatočnými zásobami pitnej vody. Nechýbalo tiež sprevádzanie po ruinách kostola a kláštora s výkladom o histórii okolo tohto pútnického miesta. Hlavný organizátor Matej Krajčovič bol napriek vysokým teplotám s priebehom podujatia spokojný: „Zavítalo k nám okolo 600 až 650 priaznivcov a turistov, rôznych vekových kategórií. Rodiny s deťmi tradične zaujali tvorivé dielne a cechy, najviac maliarsky, rybársky, či lanový cech“.

Najväčšia akcia na Katarínke v roku otvorila týmto ďalšiu pracovnú sezónu. Okrem práce majú dobrovoľníci počas dvojtýždňových turnusoch možnosť zažiť dobrodružstvo a chuť 17. storočia, bez elektriny, internetu, mobilov a bez ostatných výdobytkov modernej doby. Pre nastávajúce turnusy sú voľné ešte posledné miesta pre chlapcov a mužov od 17 rokov vyššie.