Bielonedeľná púť 2013

Už tradičná Bielonedeľná púť, nám 7. apríla tohto roku priniesla mnoho netradičného. V poradí už štrnásty ročník púte sa prvýkrát niesol v skutočne bielom duchu, v duchu zasneženej bielej krajiny. Biela nedeľa teda bola naozaj bielou.

Ďalšie prvenstvo v novodobej histórii pútí je v počte pútnikov, ktorý sa nenechali odradiť a napriek zimnému počasiu ich bolo viac než 120.

Ešte pred sv. omšu ich pribudlo minimálne o sto viac. Sv. omšu sprevádzala hudobná skupina svätá Katerína, ktorá naplnila priestor historickým nádychom a tak dotvorila atmosféru kultúrnej pamiatky. Po oficiálnom programe aj napriek snehu mali návštevníci možnosť zahrať si futbal, poopekať na ohniskách, alebo si vypočuť zaujímavosti o dávnej minulosti i súčastnosti Katarínky. Tak ako každý rok sme priniesli na Katarínku kríž, ktorý nás bude v kostole sprevádzať počas celého tohto roka. Kríž je vložený v okne presbytéria kamenného chrámu. Sv. omšu celebroval františkán Félix Mária OFM, na Katarínke známy aj ako brat Zénius. Koncelebrantmi boli brat Beren – Branislav Popelka z farnosti Majcichov a brat Medus – Mário Bosý z farnosti Bojničky.

Katarínkovci tradíciu Bileonedeľných putí z histórie 17. a 18. storočia obnovujú od roku 1998. Z minulosti pútí je známe, že na Katarínku putovali v tom čase tisíce pútnikov z okolia, predovšetkým z Trnavy. Na čele putujúceho davu stál Trnavský biskup, vtedy Uhorský primáš. Tieto púte zo zánikom kláštora Jozefom II. v roku 1786 zanikli.

Treťou milou zvláštnosťou púte bolo to, že suchou roklinou, ktorá každoročne kríži cestu pútnikom tento rok tiekol krásny potôčik. Putovanie bolo preto veselé a nejeden pútnik sa neobišiel bez mokrej topánky.