Noc hradov a zrúcanín na Katarínke – 19.8. – ako bolo

Aj napriek nepriaznivým predpovediam počasia a jeho vývoju – napokon Noc hradov a zrúcanín na Katarínke dopadla výborne. Katarínka sa opäť zapojila aj do celoslovenského podujatia Noc hradov a zrúcanín, ktoré zastrešuje občianske združenie Zachráňme hrady.

 

Svätú omšu v areáli kostola vysluhovali piešťanský farár Branislav Popelka a Miroslav Kováč z Dechtíc.

Počas programu nepršalo a utíšil sa vietor, takže si asi 150 návštevníkov mohlo vychutnať skvelú atmosféru a pôsobivý koncert barokových majstrov. Špecifikum bolo, že autorom veľkej časti skladieb bol františkán, ktorý kedysi na Katarínke pôsobil – páter Pantaleón Roškovský. Jeho diela, ako aj diela ďalších barokových majstrov predniesli umelci Adam Štefunko (elektrický orgán) a Michal Klas (barokové husle, spev).

Pôsobivé bolo aj citlivé nasvietenie areálu ruín a nočné sprevádzanie, spojené s tradičným kláštorným občerstvením mastnými chlebmi s cibuľou a vodou. Ešte pred začiatkom programu bolo počas celého dňa možné navštíviť zrekonštruovanú vežu kostola vysokú 30m, kde si návštevníci vychutnali pôsobivý výhľad i fundovaný výklad sprievodcov.

Sme veľmi spokojní s účasťou aj atmosférou podujatia, pretože pri takejto predpovedi počasia sme nečakali veľké množstvá návštevníkov. Aj tak však dosť odvážlivcov prišlo a odmenou im bol skvelý večer na Katarínke.